Publicarea online și accesul cetățenilor la toate cheltuielile publice, contractele de achiziții publice și la toate informațiile relevante privind instituțiile statului, de la Guvern până la primării.

Instituțiile care compun Statul român sunt extrem de opace. Informațiile se dau greu și, în general, în formate inaccesibile. Acesta este un climat în care diverse grupuri infracționale și-au putut crea ușor rețele de furt generalizat al banului public, pentru că au știut că, în afară de verificările pasagere ale Curții de Conturi, nu îi va deranja nimeni. Lucrul acesta trebuie să se schimbe.

În 2016, România a lansat cea mai amplă platformă de transparență bugetară în care să se poată vedea absolut toate cheltuielile fiecărei instituții a statului: transparenta-bugetara.gov.ro.

În februarie 2020, pe baza datelor din acea platformă, echipa Open Budget și USR București au lansat o platformă prin care toate cheltuielile fiecărei primării din București (cea generală și cele șase primării de sector) să poată fi urmărite ușor: bucuresti.openbudget.ro.

Transparența permite tuturor cetățenilor să afle cum funcționează Statul și dacă banii pe care statul li-i ia sunt furați, risipiți sau, dimpotrivă, cheltuiți eficient.

Măsura concretă

Punem online toate contractele de achiziții publice. Niciun ban nu o să poată fi plătit până când nu este înregistrat transparent într-o platformă online. Niciun contract cu Statul nu va fi în vigoare până nu apare transparent pe site-ul instituției publice.

De asemenea, facem un registru online pe site-ul fiecărei instituții în care toate cererile pe legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice să fie făcute publice, împreună cu răspunsurile care li s-au dat. În felul acesta, vom preveni răspunsurile abuzive. De asemenea, dacă informațiile solicitate există deja în format electronic, instituțiile Statului vor trebui să le furnizeze în acel format. USR a depus deja un proiect de lege în acest sens, PL-x 529/2020, care a trecut în unanimitate de Senat, dar care este în prezent blocat la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

Schimbări preconizate

Transparența sporită va avea patru principale efecte pozitive:

  • va descuraja aranjamentele obscure care încă domină instituțiile publice din România;
  • va încuraja implicarea socială prin accesul facil la informații;
  • va descuraja refuzurile abuzive ale autorităților de a prezenta informații;
  • va descuraja funcționarii și politicienii să facă anumite aranjamente despre care s-ar putea afla informații mult mai ușor.

Instituția responsabilă

Fiecare minister, agenție, primărie.

Informații relevante

http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/transparenta-bugetara/index.htm

https://bucuresti.openbudget.ro/