O Românie
fără hoție.

Ramona Toadere

Camera Deputaților – Cluj

Inginer geodez, 29 ani

Sunt Ramona Toadere, am 29 de ani și sunt de profesie inginer geodez. Sunt absolventă a Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și a unui master în domeniul informaticii.

Am copilărit în comuna clujeană Aghireșu, loc de unde am plecat odată cu începerea liceului. Fiind un tânăr provenit din mediul rural, am ales ca întregul meu program politic să fie bazat pe tineret, incluziune socială, educație incluzivă și atenuarea discrepanțelor dintre rural și urban.

Foarte des auzim de conceptul de discrepanțe între mediul urban și cel rural. Vedem cu toții diferențele din infrastructură și utilități, din sistemul sanitar și de învățământ. Ce ar trebui să vedem mai clar e că toate acestea se răsfrâng în mare parte și asupra copiilor și tinerilor de azi, adică asupra adulților de mâine.

Cum ar fi dacă într-o dimineață de iarnă v-ați trezi într-o casă rece? Cum ar fi dacă nu ați avea toaletă în casă sau ar trebui să umblați kilometri întregi până la școală sau până la locul de muncă? Cum ar fi dacă zi de zi ați simți că sunteți diferiți pentru simplul fapt că ați avut ghinionul de a vă naște într-un anumit loc de pe hartă? 

Prin aceste situații și nu numai trec zilnic foarte mulți copii. Copii care suferă de frig și de foame. Copii care nu au toaletă în casă și au parte de o igienă precară. Copii pentru care accesul la educație și informație nu e ceva normal și ușor de obținut. Copii care nu dispun de sprijinul și implicarea familiei.

Mulți dintre aceștia pornesc în viață cu șanse minime și ajung să perpetueze ciclul vicios al sărăciei părinților lor. Ei nu au șansa să-și descopere potențialul, talentele și aptitudinile. Dincolo de pierderea evidentă pentru copiii în cauză, acest lucru este o pierdere și pentru noi și societatea în sine. 

Eu doresc să întorc privirile spre o problemă reală și anume sărăcitul rural românesc. Dincolo de a schimba România IT-iștilor, antreprenorilor și medicilor, trebuie să schimbăm România românilor!

Prioritățile mele în Parlamentul României

  • Accesul la serviciile de bază în mediul rural.

  • Sporirea educației parentale.

  • Reforma sistemului public de învățământ din mediul rural.

Vezi toate prioritățile