Astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Suntem datori să nu uităm și să nu cosmetizăm o dramă istorică! Aducem un omagiu victimelor, la 77 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Această pagină de istorie de mare suferință nu trebuie ignorată nici acum, nici peste ani! Este o lecție extrem de dureroasă, pe care nu trebuie să o lăsăm să se repete niciodată!

Trăim, fără doar și poate, într-o vreme a extremelor în care se aruncă în spațiul public, de către unii politicieni, cu iresponsabilitate și lipsă crasă de respect idei care promovează o „lipsă de importanță” a Holocaustului. Pericolul xenofobiei și al unui cult al urii nu pândește de după colț, ci a ajuns deja în mijlocul nostru. Liderii partidului AUR au afirmat chiar la începutul acestei luni că istoria Holocaustului este o „temă minoră ce a fost ridicată la rangul de materie”. De asemenea, susținătorii lor au desenat semnul svasticii pe steagul Uniunii Europene, la o manifestație în curtea Parlamentului. 

Nu putem trece cu vederea aceste comportamente și derapaje, deoarece ele doar prevestesc ce viitor ne așteaptă dacă astfel de oameni marchează o ascensiune la nivel politic. Condamnăm ferm și fără echivoc faptul că la vizita lui George Simion la Cluj-Napoca acesta a fost primit de către primarul Emil Boc la o discuție. Domnule primar, legitimăm astfel de politicieni și mentalități? 

Nu putem să nu subliniem și faptul că din 2017 când s-a adus în discuție problema străzii din Cluj-Napoca care poartă numele lui Radu Gyr (una dintre cele mai cunoscute figuri legionare, responsabil de eliminarea evreilor din teatrele și institutele culturale românești în 1940) primăria a blocat schimbarea numelui ei. Problema a dispărut apoi de pe agenda administrației, ca și cum este doar o chestiune care nu poate deranja rutina primăriei. Conform legii (OUG 31/2002) este interzisă existența „organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”. Cerem redenumirea străzi in Regina Elena. Faptele istorice privind această tragedie, dar și legile în vigoare sunt negociabile în Primăria Cluj-Napoca?

Am depus la primărie o cerere pentru schimbarea numelui!

Cerem astăzi, în mod public, redenumirea acestei străzi. Vom întreprinde toate procedurile necesare în acest sens la nivel de administrație locală. Știm că în discursul public administrația  și primarul Emil Boc au o comunicare pro-vest, dar pare că aceste declarații nu sunt deloc în concordanță cu ce se întâmplă în concret. Sub îndemnul lui Elie Wiesel, „Întotdeauna trebuie să luăm partea cuiva. Neutralitatea ajută pe opresor, niciodată pe victime. Tăcerea îl încurajează pe torționar, niciodată pe cel chinuit”, vom dedica acțiuni concrete pentru ca primăria să nu mai uite de această problemă care nu face nicidecum cinste orașului nostru!