Crearea unui Fond pentru Democrație în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societății civile și a presei libere.

Sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova nu poate fi eficientă în absența unui efort susținut și coerent pentru democratizarea țării. Evoluțiile recente din Republica Moldova arată că transformarea democratică a țării rămâne neterminată.Și chiar și atunci când au fost realizați pași importanți pe calea reformelor, nu s-a ajuns la stadiul ireversibilității.

În Indexul Freedom House Nations in Transit 2020, Republica Moldova obține un scor de 35/100 pentru democrație și 4,25/7 la capitolul societății civile. Deși foarte dinamică, societatea civilă moldovenească se confruntă în continuare cu probleme sistemice, cu diminuarea spațiului ei de acțiune și, mai ales, cu atacuri constante din partea actorilor politici.

În ceea ce privește libertatea presei, Republica Moldova este departe de a avea o mass-media liberă de influențe politice și o informare corectă a publicului, iar concentrarea în continuare a piețelor de mass-media și publicitate în mâinile actorilor politici este un subiect constant de îngrijorare. De exemplu, două companii controlează aproximativ 80% din piața anunțurilor publicitare și ambele sunt apropiate de politicieni cu orientare pro-rusă. Controlul oligarchic asupra canalelor media majore și reglementarea politizată contribuie și la diviziuni în interiorul acestui sector.

Presa pluralistă și independentă, oferind informații exacte și de calitate, este un element indispensabil atât pentru democratizarea țării, cât și pentru succesul oricărei strategii anticorupție în Republica Moldova. Ea joacă totodată un rol important în combaterea fenomenului larg răspândit al dezinformării și al știrilor false. Pentru a face față dezinformării și propagandei rusești, atât din surse interne cât și din surse externe, sprijinirea presei locale este imperios necesară.

Măsura concretă

Crearea unui Fond pentru democrație în Republica Moldova va permite canalizarea sprijinului pentru societatea civilă și pentru mass media și o utilizare transparentă și coerentă a resurselor pentru susținerea integrării europene. Aceste fond va permite totodată și cofinanțarea proiectelor realizate de către Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali în direcția consolidării democrației, susținerii societății civile și a presei libere, contribuind inclusiv la combaterea propagandei și a dezinformării.

Instituția responsabilă

Parlamentul României, Ministerul Afacerilor Externe