Reducerea birocrației impuse de stat pentru întreprinderile românești. Continuăm procesul de debirocratizare prin analiza permanentă a poverii administrative pe mediul de afaceri și reducerea cerințelor inutile.

Statul descurajează antreprenorii români printr-o birocrație excesivă. De la înființarea unei firme până la desfășurarea activității în sine, legislația românească este extrem de stufoasă și are cerințe de multe ori aberante.

Astfel, România este pe locul 55 în lumea în ceea ce privește ușurința de a face business, după țări precum Maroc, Kazahstan, Cipru sau Polonia. Suntem pe locul 91 în ceea ce privește greutatea de a deschide o întreprindere, după țări precum India, Togo sau Coasta de Fildeș. Și mai rău stăm la capitolele obținerea de permise de construire (locul 147) sau deschiderea unei linii de electricitate (locul 157) unde chiar ne batem pentru coada clasamentului.

Sunt multe întreprinderi care ajung să aștepte până la 9-12 luni pentru a putea deschide o afacere. Asta, după multe drumuri la stat și birocrație. Mai trist, foarte mulți dintre cei care pornesc în aventura de a face afaceri se lasă păgubași și astfel România pierde potențial economic și locuri de muncă.

Descurajarea producției face ca România să exporte materie primă și să importe produse finite. De aceea, este mai mult decât necesar acest proces de debirocratizare. Birocrație care îi afectează predominant pe întreprinzătorii micii și mijlocii, care îi pot face față mai greu. Legile de multe ori nu fac diferența între micii și marii producători și îi supun pe toți aceleiași birocrații. Asta omoară din fașă idei valoroase de afaceri care ar putea apărea în România.

Mai multe legi pentru debirocratizare, inițiate de grupul parlamentar deocamdată USR, au trecut deja de Parlament. Am tăiat astfel multe hârtii inutile cerute la înființarea unei firme, precum și limitări precum cea de a fi acționar unic într-o singură societate comercială.

Măsura concretă

Eliminarea acordului vecinilor la înființarea unei firme într-un sediu în care nu se desfășoară activitate. – Obiectiv atins prin legea 102/2020

Eliminarea interdicției de a avea mai mult de un singur SRL cu asociat unic. – Obiectiv atins prin legea 102/2020

Eliminarea hârtiilor redundante necesare pentru înregistrarea firmelor sau pentru activitatea lor. – Obiectiv atins parțial prin legea 102/2020 și parțial prin proiectul pl-x 599/2020, care se află la promulgare.

Eliminarea hârtiilor anuale de confirmare a beneficiarilor reali când nu intervine nicio schimbare sau când asociații sunt exclusiv persoane fizice. – Obiectiv atins prin legea 108/2020

Digitalizarea completă a procesului de înființare a firmelor.

Reînființarea comisiei de tăiat hârtii.

Schimbări preconizate

Eliminând povara birocratică, economia României se poate dezvolta sănătos, având la bază o mulțime de întreprinderi mici și mijlocii. În Germania, acel strat de întreprinderi se numește Mittelstand și el reprezintă forța economiei germane.

Înlesnind antreprenoriatul, vom avea o prosperitate reală, nu creată prin inflație monetară și vom crea locuri de muncă bine plătite în România.

În perspectiva relansării economiei post-coronavirus, debirocratizarea începerii unei afaceri și a interacțiunii mediului de business cu Statul este cheia pentru a putea încuraja dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii, competiția crescută pe piață și inovarea.

Impact bugetar

Estimare a impactului bugetar: impactul bugetar este pozitiv deoarece încurajează antreprenoriatul și activitatea fiscală a întreprinderilor.

Sursa de finanțare: nu este cazul, măsura are impact pozitiv.

Instituția responsabilă

Ministere, agenții, autorități: Ministerul Justiției.

Informații relevante

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16629

https://www.usr.ro/2020/04/23/usr-taie-birocratia-proiectul-usr-care-faciliteaza-infiintarea-firmelor-adoptat-de-parlament/

Ease of doing business: https://www.doingbusiness.org/en/rankings